Home » Ανακοινώσεις, Αρχείο Άρθρων, Εκδηλώσεις, Σχ. Έτος 2017-2018 » Πριν από 112 χρόνια, στις 14 του Μάρτη 1906, πυρπολήθηκε το χωριό μας, το Νησί Ημαθίας, στο Ρουμλούκι

Πριν από 112 χρόνια, στις 14 του Μάρτη 1906, πυρπολήθηκε το χωριό μας, το Νησί Ημαθίας, στο Ρουμλούκι

ec5d4effac18717788fa7b2b0f6b3a27_L

Εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 στο Νησί Ημαθίας, προς τιμήν του Ολοκαυτώματος του Νησιού, που συντελέστηκε στις 14 Μαρτίου 1906.

Προηγήθηκε ο Εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων και στη συνέχεια ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων Μακεδονομάχων.

Λόγο απηύθυνε ο Διευθυντής του Δημοτικού σχολείου Νησίου, κ. Μάνος Βαρακλής.

Παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Γκυρίνης, ο Πρόεδρος του ΟΠΑΚΟΜ κ. Παντόπουλος, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. κ. Θεμελής και οι Δημοτικοί σύμβουλοι κ. Καζαντζίδης και Βουλγαρόπουλος.

Ο Δημήτριος Πανταζόπουλος, κατόπιν προτροπής του αείμνηστου Προέδρου της παλιάς Κοινότητας Νησίου, Στέφανου Καραγιάννη, προσδιόρισε πριν τουλάχιστον δύο δεκαετίες, 1993-4, την ακριβή ημερομηνία της πυρπόλησης του χωριού, βάση των αφηγήσεων των ηλικιωμένων κατοίκων του χωριού σε συνδυασμό με τα γραπτά ντοκουμέντα της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού(Δ.Ι.Σ.).

Ο Στέφανος Καραγιάννης, άμεσα κατόπιν, τοποθέτησε μαρμάρινη πλάκα έμπροσθεν του Κοινοτικού Καταστήματος, ως μνημείο για το γεγονός της πυρπόλησης και καθιέρωσε Ημέρα Μνήμης τη συγκεκριμένη ημερομηνία για το χωριό.

Το χωριό Νησί, θα έπρεπε να χαρακτηριστεί από την Πολιτεία ως Μαρτυρικό χωριό σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί η Δημοτική Αρχή. Επιπλέον, αυτό που δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής, είναι η ανησυχητική κατάσταση που παρουσιάζει το Μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων, καθώς επείγει η αναστήλωσή του, όπως συνέβη το 1993 μετά την παρέμβαση της τοπικής κοινότητας σε συνεργασία με την επιτροπή αναστήλωσης που είχε συσταθεί τότε.

ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΛΟΙΠΟΝ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΤΩΝ, ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ, ΤΟ ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΟΥΣ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΜΑΣ.

Επιμέλεια άρθρου: Έφη Στεφ. Καραγιάννη (alexandriamou.gr)