Category: Εκπ/κό υλικό ΣΤ΄ Τάξης

ΣΤΟ ΟΧΥΡΟ ΡΟΥΠΕΛ


Η ΣΤ΄ τάξη του Σχολείου μας είχε τη χαρά και την εμπειρία να επισκεφτεί, την Παρασκευή 12 Απριλίου, το Οχυρό Ρούπελ. Οι καιρικές συνθήκες στο ξεκίνημά μας κακές, αλλά αποζημιωθήκαμε όταν φτάσαμε.

Ο στρατιώτης-ξεναγός που ανέλαβε την ξενάγησή μας ήταν πολύ κατατοπιστικός και εξαίρετος στον τρόπο που μας μετέφερε την ιστορία των Οχυρών.

Ξεκινήσαμε από το παρατηρητήριο, όπου ακούσαμε για ποιον λόγο άρχισε το 1935 το χτίσιμο των 21 Οχυρών (5 επισκέψιμα σήμερα), τι κάλυπταν, ποιοι ήταν οι κατασκευαστές τους, τι υλικά χρησιμοποιήθηκαν και ποια ήταν η πολιτική ηγεσία που ολοκλήρωσε το έργο με την έναρξη του πολέμου του 1940. Τέλος μας εξήγησε για τη Μάχη των Οχυρών με τους Γερμανούς στις 6 Απριλίου 1941 και πώς εξελίχτηκαν οι μέρες εκείνες.

Στη συνέχεια κατεβήκαμε στις στοές, περπατώντας για 150 μ. κάτω από τη γη. Διαπιστώσαμε ότι μια ολόκληρη πολιτεία βρισκόταν εκεί κάτω και οι στρατιώτες θα μπορούσαν να μείνουν πολλές μέρες  χωρίς να χρειάζονται να ανεφοδιαστούν, αλλά και να βγουν.

Λίγο αργότερα συνεχίσαμε στο Πολεμικό Μουσείο, που λειτούργησε για πρώτη φορά το 2005. Στην αρχή ο στρατιώτης-ξεναγός μας εξήγησε στην τομή της μακέτας το πολυδαίδαλο σύστημα των Οχυρών και μετά μας παρουσίασε στολές, όπλα και φωτογραφίες από τις μέρες της μάχης των Ελλήνων με τους Γερμανούς.

Η διδακτική μας επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ένα 15λεπτο βίντεο που αναφερόταν στη μάχη των Οχυρών, στους Αξιωματικούς, στους Οπλίτες και στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που έγιναν τον Απρίλη του ΄41.

Ευχαριστούμε πολύ όλους τους στρατιώτες-ξεναγούς, που από την ώρα του καλωσορίσματος μέχρι την αναχώρησή μας ήταν δίπλα μας και μας εξηγούσαν για ό,τι βλέπαμε, αλλά και για τυχόν απορίες που είχαν οι μαθητές μας, οι οποίοι έμειναν εκστασιασμένοι αλλά και ενθουσιασμένοι απ? όλα αυτά που είδαν και άκουσαν!

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


Την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019, η ΣΤ΄ τάξη του Δημ. Σχ. Νησίου και τα αντίστοιχα τμήματα του 4ου Δημ. Σχ. Αλεξάνδρειας επισκέφτηκαν το eduACT  (Δράση για την Εκπαίδευση), ένα μη κερδοσκοπικό-αγαθοεργές σωματείο Ρομποτικής, στη Θεσσαλονίκη. Οι μαθητές μας, αφού ξεναγήθηκαν στον χώρο του, συμμετείχαν σε πρόγραμμα, πραγματοποιώντας υπολογισμούς και κατασκευές με ρομπότ και μαθαίνοντας τι είναι ρομποτική, τι μπορεί να μας προσφέρει και πώς να ανακαλύψουν οι ίδιοι τη γνώση.

Ευχαριστούμε τους Εκπαιδευτικούς των Σχολείων που συμμετείχαν, όπως και το εκπαιδευτικό προσωπικό του eduACT, που με υπομονή και αγάπη εξηγούσαν και τη παραμικρή απορία στους μαθητές μας, ώστε να έχουν μία γενικότερη άποψη για την Εκπαιδευτική Ρομποτική, μία επιστήμη που εξελίσσεται ραγδαία και με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Διαγωνισμός Γαλλοφωνίας 2018

gallika2018Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σας εκφράζει την χαρά του για την συνεργασία μας στο πλαίσιο του εθνικού Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας 2018 και σας ευχαριστεί για την ενεργή συμμετοχή σας. Περισσότεροι από 3300 μαθητές εργάστηκαν υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους γύρω από το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και πάνω από 750 από αυτούς βραβεύτηκαν για την δημιουργία τους.

Η επιλογή των νικητών στο πλαίσιο ενός διαγωνισμού αποτελεί πάντα μία περίπλοκη αλλά απαραίτητη διαδικασία. Οι επιτροπές εκτίμησαν πραγματικά την προσπάθεια, τη δημιουργικότητα των μαθητών και τη συμβολή των εκπαιδευτικών. Τα θερμά συγχαρητήρια σε όλους εσάς που υλοποιήσατε ένα σχέδιο και υποβάλλατε τις δημιουργίες σας!

Για να ενθαρρύνουμε τους μαθητές και για να τους συγχαρούμε για τη συμμετοχή τους, σας επισυνάπτουμε το Δίπλωμα συμμετοχής στον Διαγωνισμό της Γαλλοφωνίας 2018.

 

ΕΥΡΩΠΑΊ΄ΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜ. ΣΧ. ΝΗΣΙΟΥ

 

53c3b0755c34c77d150e2e980488d27d_L

Το Σχολείο μας συμμετείχε για πρώτη φορά φέτος στο Ευρωπαϊκό  πρόγραμμα e-Twinning με το θέμα «Being an active citizen» (Εκπαιδεύοντας Ενεργούς Πολίτες). Επικεντρώθηκε στην τοπική ιστορία, στη διαφορετικότητα και στο περιβάλλον.

Η ιστορία του χωριού μας είναι πολύ μεγάλη και χάνεται πολλούς αιώνες πριν. Παρόλο που το Νησί είναι ένα μικρό χωριό της Ημαθίας, η γεωγραφική του θέση είναι πολύ ενδιαφέρουσα από αρχαιοτάτων χρόνων. Έχει δικά του αρχαιολογικά ευρήματα και αναφέρεται μάλιστα σε χρυσόβουλο διάταγμα του αυτοκράτορα Παλαιολόγου VI. Στην τουρκοκρατία ήταν τσιφλίκι και οι κάτοικοι κολίγοι του Μπέη. Σημαντική η συμβολή του στον Μακεδονικό Αγώνα με το γνωστό του Ολοκαύτωμα, το οποίο γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Μαρτίου. Η Ιερά Μονή των Αγίων Αναργύρων βοήθησε πνευματικά τους κατοίκους όλης της περιοχής του Ρουμλουκιού.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από την Στ΄ τάξη του Σχολείου μας με τη βοήθεια των Εκπαιδευτικών Δάρλα Μαρίας και Πιτσιάβα Δημήτριου. Οφείλουμε να τους συγχαρούμε για την πολύ σπουδαία προσπάθεια που έκαναν.

Ιδιαίτερα όμως το Σχολείο μας ευχαριστεί την κ. Έφη Καραγιάννη, που ανταποκρίθηκε αμέσως στην πρότασή μας και βοηθώντας υλικά και πνευματικά είτε μέσα από παλιά έγγραφα είτε από εκθέματα που υπάρχουν στο Ιστορικό Μουσείο του χωριού μας είτε από το προσωπικό αρχείο του αείμνηστου πατέρα της Στέφανου Καραγιάννη, η αρωγή της ήταν σημαντική και καταλυτική για το τελικό αποτέλεσμα.

Ο Δ/ντής και οι Εκπ/κοί του Δημ. Σχ. Νησίου

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Ε.Κ.Φ.Ε. ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

   Την Παρασκευή 12 Μαΐου επισκέφτηκε το σχολείο μας η κ. Δεληγιάννη Φωτεινή, υπεύθυνη του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Ημαθίας, προκειμένου να πραγματοποιήσει σε συνεργασία με τους μαθητές της Ε” και Στ” τάξεων πειράματα σχετικά με τον Ηλεκτρισμό, τον Ηλεκτρομαγνητισμό, το Φως, αλλά και τα Οξέα, τις Βάσεις και τα Άλατα. Τα παιδιά παρακολούθησαν και συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα εντυπωσιακά πειράματα που οργανώθηκαν, κατανοώντας βασικές γνώσεις της Φυσικής αλλά και εξοικειώθηκαν με τα συγκεκριμένα φυσικά φαινόμενα.

   Ευχαριστούμε θερμά την κ. Δεληγιάννη Φωτεινή για την παρουσία της στο σχολείο μας!

clip_image002

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ e-Twinning

Η  Στ΄ τάξη του Σχολείου μας συμμετέχει φέτος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning με Θέμα «Being an active citizen».

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 6 μήνες και αναφέρεται στο πως μπορεί κάποιος να είναι ενεργός πολίτης στους ακόλουθους τρεις τομείς:

α) Τοπική ιστορία

β) Διαφορετικότητα

γ) Περιβάλλον

Συμμετέχουν σχολεία από τις χώρες: Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Τουρκία, Ουκρανία, Λιθουανία.

Υπεύθυνοι του Προγράμματος είναι οι Εκπαιδευτικοί Δάρλα Μαρία και Πιτσιάβας Δημήτρης.