Category: Εκπ/κό υλικό Β΄ Τάξης

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

 


Τα παιδιά των τάξεων Α?  &  Β?,  είχαν τη μοναδική ευκαιρία να δεχθούν την επίσκεψη οδοντίατρου μέσα στην τάξη τους,  την Τρίτη 17 Απριλίου 2018. Η επίσκεψη αυτή, έγινε στα πλαίσια προληπτικής ιατρικής για την περιποίηση των δοντιών των μικρών μας μαθητών.

Ο οδοντίατρος εξήγησε με αναλυτικό τρόπο τι γίνεται όταν δεν πλένουμε τα δόντια μας, με τη βοήθεια προπλάσματος οδοντοστοιχίας. Στη συνέχεια, έδειξε τη  σωστή  χρήση  της οδοντόβουρτσας και  προέτρεψε να πλένουμε τα δόντια μας  μετά από κάθε γεύμα. Τέλος, αποκάλυψε στα παιδιά γιατί δεν πρέπει να φοβούνται τον οδοντίατρο,  προτού τα καλέσει ένα ένα για να τα εξετάσει.

Τους ευχαριστούμε για την επίσκεψή τους, κάνοντας την ευχή το πρόγραμμα αυτό να συνεχίζεται για πολλά χρόνια!

6 Μαρτίου, Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού

Στις 6 Μαρτίου οι Πρεσβευτές κατά τις σχολικής βίας και του εκφοβισμού (μαθητές της Β΄τάξης), επισκέφτηκαν τις άλλες τάξεις του δημοτικού μας σχολείου, για να ενημερώσουν τα παιδιά για τρόπους αντιμετώπισης του  σχολικού εκφοβισμού. Παρουσίασαν δύο δρώμενα στα οποία αναδείχθηκε ο σημαντικότατος ρόλος των παρατηρητών, δηλαδή των αυτόπτων μαρτύρων, σε περιστατικά σχολικής βίας ή εκφοβισμού. Κατόπιν, μοιράστηκαν αφίσες με παραδείγματα αποτελεσματικής αντίδρασης στα παραπάνω φαινόμενα.

1) Θύμα, Θύτης και Παιδιά που παίζουν στον ίδιο χώρο (παρατηρητές)

P1070914

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2) Βγάζουμε τις πέτρες-ανησυχίες από τη τσάντα. Βοηθάμε μια συμμαθήτριά μας να αισθάνεται ασφάλεια.

P1070903

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δίνουμε στο τέλος από μία αφίσα σε κάθε τάξη.

P1070911

Πρεσβευτές εναντίον της σχολικής βίας και του εκφοβισμού

Η Β΄ τάξη Δημοτικού, μετά την εσωτερική επιμόρφωση για τη σχολική βία και τον εκφοβισμό (δείτε ΕΔΩ τι κάναμε στην επιμόρφωση), στις 5/3/2015 πήρε μέρος σε τρεις ακόμη δράσεις σε επίπεδο σχολικής τάξης. Ο σκοπός των νέων αυτών δράσεων, ήταν η ευαισθητοποίηση των παιδιών για τις αιτίες και τις συνέπειες του σχολικού εκφοβισμού στα παιδιά-θύματα, αλλά και να ανακαλύψουν τρόπους αντίδρασης και αντιμετώπισης του φαινομένου.

1η δράση: Ανησυχίες

Οι πέτρες συμβολίζουν τις ανησυχίες μας που κουβαλάμε στη σάκα μας δηλαδή μέσα μας.  Κάθε παιδί με τη σειρά, βγάζει από την τσάντα μία πέτρα, λέγοντας κάτι που τον ανησυχεί π.χ. Ανησυχώ μη με κοροϊδέψουν. Ανησυχώ αν θα με έχουν φίλο/λη? κ.τ.λ.

P1070837

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2η δράση: Παραμύθια

Στην ομαδούλα διαβάστηκαν δύο παραμύθια: α) Τα μπαλόνια της φιλίας β) Η  Μόνα σε καινούριο σχολείο. Διάβασέ τα ΕΔΩ!

P1070850

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3η δράση: Παιχνίδι ρόλων

Δόθηκε ένα σενάριο στα παιδιά με τρεις ρόλους: το ρόλο του θύτη, το ρόλο του θύματος και το ρόλο των παρατηρητών. Τα παιδιά έπρεπε να παρουσιάζουν στην ομάδα, πώς θα συμπεριφέρονταν τα παραπάνω άτομα.

P1070858

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο τέλος, ως πρεσβευτές κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, κατασκευάσαμε αφίσες για κάθε τάξη του δημοτικού. Θα τις μοιράζαμε την επόμενη ημέρα (6/3) μιας και θα ήταν ημέρα κατά της σχολικής βίας.

P1070877